Avansert klinisk sykepleie i hjemmebaserte tjenester. En kvalitativ studie.
Master thesis
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/2629116Utgivelsesdato
2019Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
Bakgrunn: Avanserte kliniske sykepleiere (AKS) har gjennom utdanning tilegnet seg kunnskaper på et avansert nivå, og flere ivaretar nyopprettede selvstendige funksjoner i norske kommuner. Til tross for at de først utdannede AKS har arbeidet i noen år, finnes det lite kunnskap om hva disse sykepleierne gjør og hvordan deres kompetanse brukes. Dette er derfor fokus i denne oppgaven.
Hensikt: Hensikten med denne studien er å utforske og beskrive hvilke arbeidsoppgaver avanserte kliniske sykepleiere utfører i hjemmebaserte tjenester, og hvordan de benytter sin avanserte kompetanse.
Metode: Kvalitativt deskriptivt design ble benyttet. Dybdeintervjuer av seks avanserte kliniske sykepleiere dannet datagrunnlaget i studien. Det ble benyttet kvalitativ innholdsanalyse i bearbeiding av data.
Resultater: Resultatet av analysen avdekket fire overordnede kategorier som hver representerer viktige områder hvor sykepleierne brukte sin kompetanse: Rolleutvikling, kunnskapsoverføring, brobygging og klinisk vurdering.
Konklusjon: Denne studien viser betydningen av avanserte kliniske sykepleiere sin kompetanse og hvordan de i tillegg til kliniske pasientrettede oppgaver jobber med å styrke kunnskapsnivået i kommunen, bedre samhandling mellom helsetjenestene samtidig som de jobber med kontinuerlig utvikling av sin egen sykepleierrolle for å bedre kommunenes muligheter til å møte pasientenes helsebehov.