Samarbeid mellom kommune og frivillig organisasjon om frivillig innsats til personer med demens.
Master thesis
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/2608198Utgivelsesdato
2018Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
Bakgrunn: Innenfor folkehelseområdet anses frivillig innsats å ha stor betydning for folkehelsen. Fra myndighetenes side oppfordres kommunene til å samarbeide med frivillige organisasjoner for å løse velferdsoppgaver. Aktivitetstilbud for personer med demens kan ha stor betydning for mestring og gode opplevelser i egen hverdag. Ved å tilby Aktivitetsvenn i kommunen kan personer med demens gjøre aktiviteter sammen med en frivillig. Spørsmålet er hvordan kommunene kan lykkes med iverksettelse og drift av Aktivitetsvenn for personer med demens.
Formål: Formål med studien er å få kunnskap om forutsetninger for å lykkes med Aktivitetsvenn i kommunen.
Metode: Denne studien har kvalitativ forskningsdesign. Data er innhentet ved individuelle intervjuer med 11 informanter i tre kommuner. Utvalget består av deltakere i organisasjonen (prosjektledere, kommuneledelse), deltakere i lokale arbeidsgrupper og frivillige aktivitetsvenner.
Resultater: Resultatene tyder på at det må være god organisering og ledelse av arbeidet med Aktivitetsvenn. I det ligger det at organisasjonen (prosjektledere, kommuneledelse) må bidra med struktur og forankring av arbeidet. De lokale arbeidsgruppene må ha ressurser tilgjengelig for å ivareta ansvarsområdene på en tilfredsstillende måte. De frivillige må oppleve aktiviteten meningsfull og de må føle seg ivaretatt.
Konklusjon: De frivillige kommer ikke av seg selv, og de blir heller ikke værende uten tydelig organisering og ledelse. Frivillige tiltak vil med stor sannsynlighet opphøre dersom det ikke blir brukt ressurser på organiseringen. De som skal lede de frivillige må ha et engasjement og noen personlige egenskaper som innebærer at de må ha tro på oppgaven og være dedikerte i tillegg til kompetanse og erfaring innenfor demensfeltet og frivillighet.