Når hetta går av - En studie av hvordan innsatspersonell i politiet håndterer tvetydighet I krisesituasjoner
Master thesis
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/2493144Utgivelsesdato
2017Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
Siden terrorhendelsene i Oslo og på Utøya 22. juli 2011 har fokuset på politiets
håndtering av kriser økt. En stor del av den operative treningen i politiet handler om
ulike krisesituasjoner og hvordan disse best kan løses.
Formålet med undersøkelsen var å studere hvordan innsatspersonell håndterer tvetydighet krisesituasjoner. Når en situasjon er preget av manglende informasjon og tidspress, omtales den som tvetydig.
For å svare på problemstillingen har vi benyttet oss av situasjonstrening, hvor innsatspersonell i politiet måtte løse tre forskjellige situasjoner under stress. Situasjonstreningen ble gjennomført ved såkalt hooded box-øvelse. Respondentene fikk en hette over hodet og ble stilt overfor en ukjent situasjon som måtte løses i det hetta gikk av. Deretter gjennomførte vi gruppeinterjvu med respondentene for å få kvalitattive data. Totalt 12 respondenter gjennomførte situasjonene. Før og etter situasjonstreningene gjennomførte vi også samtaler med instruktører innefor operativ politiutdanning.
Innsatspersonell håndterer tvetydige situasjoner ulikt. Evnen til å løsrive seg fra den informasjonen som er tilgjengelig før krisen synes å være størst hos de som trener mest og har mest erfaring (ekspertene). De aksepterer og forventer tvetydighet i større grad enn de med med mindre trening og erfaring. På den måten håndterer de også tvetydighet på en mer hensiktsmessig måte.
Håndtering av tvetydighet synes å være styrt også av individuelle kapasitet. Denne består etter vår oppfatning av personlige egenskaper, erfaring, trening og utstyr. Sentralt i den individuelle kapasiteten er tidligere trening på krisesituasjoner og en bevissthet rundt egne handlinger.
Søkeord: Meningsskaping, beslutningstaking, politiet, krise, tvetydighet