Show simple item record

dc.contributor.authorOellingrath, Inger Margaret
dc.date.accessioned2006-07-12T12:32:30Z
dc.date.accessioned2017-04-19T13:28:12Z
dc.date.available2006-07-12T12:32:30Z
dc.date.available2017-04-19T13:28:12Z
dc.date.issued2004
dc.identifier.issn1503-3767
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2439199
dc.description.abstractEt representativt utvalg av skoleungdommer i Porsgrunn kommune, i alt 1309 elever mellom 13 og 20 år, deltok i denne tverrsnittstudien. Dataene var samlet inn av NOVA (Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring), som en del av deres Ung i Norge-program. Svarprosenten i studien var på 80 % på ungdomsskoletrinnet og 90 % på videregående skole. Dataanalysene er utført ved Høgskolen i Telemark ved bruk av kvantitative analysemetoder og databehandlingsprogrammet SPSS 11.0. Målet for studien var å kartlegge forhold rundt ungdommenes kosthold, måltidsmønster og eventuelle spiseproblemer og peke på svakheter i forhold til helse. Ungdom i Porsgrunn skilte seg ikke nevneverdig fra ungdom andre steder i landet når det gjaldt kosthold og måltidsmønster. Hele 70 % av guttene og 55 % av jentene spiste ikke frukt eller grønnsaker daglig, under halvparten spiste grovt brød hver dag, 30% spiste sjelden eller aldri fisk, 20% av jentene drakk sjelden eller aldri melk og mindre enn 10 % av alle ungdommene tok tran hver dag. Mange ungdommer spiste dessuten for ofte kiosk- og gatekjøkkenprodukter med mye sukker, fett og salt. Det var de samme ungdommene som spiste usunt og lite variert som ikke tok tran eller annet vitamintilskudd. Resultatene tyder på at en relativt stor gruppe ungdommer kan stå i fare for å komme i underskudd på viktige næringsstoffer. Det ble funnet to mønstre i ungdommenes kosthold, det ene viste inntak av variert og sunn mat, det andre viste kiosk- og gatekjøkkenmat. Ungdom som spiste frukt og grønnsaker ofte, spiste også ofte grovbrød, poteter, kjøtt til middag, fisk til middag, melk, tran og vitamintilskudd. De som spiste hamburger ofte, spiste også godteri, pizza, pommes frites og andre gatekjøkkenprodukter ofte.
dc.format.extent581076 bytes
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isonob
dc.publisherHøgskolen i Telemark
dc.relation.ispartofseriesHiT skrift
dc.subjectSpiseforstyrrelser
dc.subjectSelvbilde
dc.subjectKosthold
dc.subjectUngdom
dc.subjectPorsgrunn
dc.subjectErnæring
dc.subjectTelemark
dc.titleKosthold, kroppslig selvbilde og spiseproblemer blant ungdom i Porsgrunn
dc.typeResearch report
dc.description.versionPublished version
dc.rights.holder© The Authors/Telemark University College
dc.subject.nsi811
dc.subject.nsi265


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record