Hvilken betydning opplever elevene at elevsamtalen har for deres trivsel og mestring av skolehverdagen og gjennomføringen av videregående skole?
Abstract
Bakgrunn/problemstilling: Undersøkelsens formål er å rette fokus mot elevsamtalen og elevenes utviklingsmuligheter. Hvordan kan elevsamtalen være med på å utvikle trivsel og mestring i skolehverdagen og påvirke drop out.
Metode: En beskrivende og fortolkende studie, hermeneutisk analyse. I studien er det hentet inspirasjon fra forskjellige områder innen helsefremmende arbeid. Jeg har særlig vært inspirert av begrepet «Helsefremmende skoler». Teoretisk lener studien seg hovedsakelig på Empowerment og Antonovskys teori om salutogenese. Det empiriske materialet er innhentet gjennom intervjuer med elever på en videregående skole i Vestfold.
Funn: I studiens forsøk på å besvare problemstillingen, blir elevenes erfaringer rundt elevsamtaler beskrevet. De to forskningsspørsmålene mine tar for seg elevenes holdninger til elevsamtalen og elevenes erfaringer rundt gjennomføringen av elevsamtalen og hva elevene opplever samtalen fører til. Funnene er tolket i forhold til elevens erfaringer og elevens opplevelse av trivsel og mestring i skolehverdagen.
Diskusjon: Undersøkelsen viser at lærerens rolle er viktig for elevenes trivsel og mestring. Anerkjennelse og empati fra lærer, maktfrie og oppriktige elevsamtaler hvor både lærer og elev ser muligheter for utvikling av trivsel og mestring i skolehverdagen. Funnene viser at det er mulig gjennom dialoger å øke elevenes aktive innsats, men det må skje ut fra en økt bevisstgjøring om hvilke muligheter som ligger og venter på å bli tatt i bruk.