Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorWeber, Christophe Louis
dc.date.accessioned2016-07-01T13:26:55Z
dc.date.available2016-07-01T13:26:55Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2395304
dc.description.abstractInnovasjon er et aktuelt tema, og anses som viktig for å lykkes i næring. Hvert år gi EU-kommisjonen ut Innovation Union Scoreboard , en rapport som måler innovasjonsevnen til EUs medlemsland og det ser ut som at Norge ligger i kategori «moderate innovator» langt bak de ledende. En undersøkelse gjort av SSB viser dessuten at reiselivsnæringen i Norge scorer lavest på innovasjonsaktivitet sammenlignet med andre næringer. OECDs og Eurostats «Oslo-manual» definerer innovasjon som innføring av nye eller betydelig forbedrede produkter og tjenester, prosesser, nye metoder for markedsføring eller nye organiseringsformer. Det er dessuten blitt gjort forsøk på å utvikle verktøy som kunne måle kreativitet og innovasjon både i individ nivå, teamnivå, ledelsesnivå og organisatorisk nivå. Roa og Weinstraup, i 2013, kom med et nytt verktøy for å hjelpe ledere som forsøker å gjøre sine bedrifter mer innovative. Det kan bidra til å finne bedriftenes innovasjons styrker og svakheter. Dette ligger til grunn for temaet til denne avhandlingen. Denne studien er gjort i samarbeid med avdelingen Sandefjord/Strømstad fra Fjord Line AS, som er et norsk rederi. Avdelingen består av kai, booking og markedsenheter. Avhandlingens teoretiske grunnlag er basert på seks dimensjoner som er verdier, atferd, klima, ressurser, prosesser og suksesser. Under disse har vi 6 faktorer (18 totalt) som ekspanderes med 3 elementer hver (54 elementer totalt). Disse vil hjelpe meg å svare på hvor innovativ Fjord Line As avdeling Sandefjord/Strømstad er, og å kartlegge hvilke av disse hemmer og/eller fremmer innovasjonsarbeid. En kvantitativ forskningstilnærming ble brukt og utført gjennom et spørreskjema hvor 47 respondenter delt i tre ulike enheter (kai, booking og marked) og i Strømstad og Sandefjord. De empiriske funn støtter seg i stor grad til teoretiske grunnlag. Jeg har kommet frem til at analysen viser få eller ingen store avvik fra de forskjellige teoriene. Ved å studere ulike teorier som beskriver kreativitet, innovasjonskultur, innovasjon og organisasjons- kultur/klima, kunne jeg dessuten konstatere at teoriene utfyller hverandre og er dynamisk knyttet sammen. De funnene vil gi ledelsen et klart, detaljert bilde av hvor sterk og svak sin innovasjonskultur er. De viser at kulturen er preget av sterke verdier men av svak atferd. Disse legger til grunn for å fokusere på bestemte områder hvor forbedring er mest nødvendig og mest sannsynlig til å lønne seg. Ledelsen kan velge mellom to alternativer enten å satse og forsterke verdier eller å forbedre atferd dimensjonen. For å oppnå de beste resultatene, bør mellomledelsen jobbe litt etter litt i små trinn, med noen få faktorer i gruppesamarbeid med noen få interesserte ansatte. Å anvende målevertøyet i et seinere tidspunkt vil gi en overblikk over om innsatsene til å forbedre sin innovasjonskultur har vært vellykket.nb_NO
dc.language.isonobnb_NO
dc.publisherHøgskolen i Sørøst-Norgenb_NO
dc.subjectInnovasjonnb_NO
dc.subjectKreativitetnb_NO
dc.subjectOrganisasjonskulturnb_NO
dc.subjectInnovasjonskulturnb_NO
dc.titleHvor innovativ er Fjord Line As, avdeling Sandefjord/Strømstad?nb_NO
dc.typeMaster thesisnb_NO
dc.subject.nsiVDP::Social science: 200::Political science and organizational theory: 240::Public and private administration: 242nb_NO


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel