Økologisk spydspiss: Andelslandbrukets rolle i å fremme bioøkonomi, og økt kunnskap om og forbruk av økologisk mat
Research report
Published version
View/ Open
Date
2014-06-05Metadata
Show full item recordCollections
Original version
Hvitsand, C. Økologisk spydspiss: Andelslandbrukets rolle i å fremme bioøkonomi, og økt kunnskap om og forbruk av økologisk mat. Bø: Telemarksforsking, 2014Abstract
Rapporten ser på praksis og erfaringer fra andelsgårder i USA og England, og på hva som kjennetegner norske andelsgårder og andelshavere. Det er gjennomført case-studier av fem norske andelsgårder og spørreundersøkelse til andelshavere ved syv norske gårder. Erfaringer og praksis fra andelslandbruk vurderes i forhold til om modellen kan bidra i retning av å nå politiske målsettinger innen landbruk, økologisk mat og kosthold. Vi diskuterer også hvorvidt andelslandbruket viser en god bioøkonomi og stimulerer til bred verdiskaping, dvs. at modellen fremmer miljømessig, sosial, kulturell og økonomisk bærekraft i sitt virke.