Forekomsten av E.coli O157 ("Hamburgerbakterien") hos storfe i Telemark og i kjøttdeig fra Trøndelag : undersøkt med automatisk immunomagnetisk separasjon ELISA teknikk (AIMS-ELISA)
Research report
Published version
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/2439193Utgivelsesdato
2003Metadata
Vis full innførselSamlinger
- HiT skrift [62]
Sammendrag
AIMS-ELISA (Automated Immunomagnetic Separation-Enzyme Linked Immunosorbent Assay) (Dynals BeadRetriver) ble anvendt for å isolere Escherichia coli O157 i storfe fra østre del av Telemark og i kjøttdeigsprøver fra Trøndelagsområdet. Det ble undersøkt 410 fecesprøver som representerte 109 dyr fra 21 besetninger hvor det ble tatt prøver fra fire til fem dyr i hver besetning med seks ukers mellomrom fra januar til august 2001. En stamme av E. coli O157 ble isolert fra faeces. Denne var sorbitolpositiv, ikketoksinproduserende, eae- og hly-negativ og ble påvist fra en tre år gammel melkeku i januar. I perioden mars til oktober 2001 ble 243 kjøttdeigprøver undersøkt. Det ble ikke påvist E. coli O157. Petrifilm som beskrevet i NMKL nr 147 ble brukt parallelt for å påvise forekomsten av koliforme bakterier og E. coli som uttrykk for den hygieniske standarden. Antall koliforme bakterier var under grenseverdiene fastsatt av SNTs (Statens næringsmiddeltilsyn) i mikrobiologiske retningslinjer, mens tre av prøvene hadde for høye verdier E.coli. To ulike metoder for påvisning av E. coli O157:H7, VIP EHEC og AIMS-ELISA er sammenlignet. 19 kjøttdeigprøver ble inokulert med ca. 490 cfu. E. coli O157:H7 Dstx2